Wednesday 16 March 2016

SADE 1013 - Francais Part V - Bentuk-Bentuk Sistem Francais


BENTUK-BENTUK SISTEM FRANCAIS

Local Authorised Franchise Holder

Bentuk sistem francais ini memberi lesen kepada francaisi untuk membuat dan memasarkan produk atau perkhidmatan oleh francaisor termasuk penggunaan format lengkap francaisor yang merangkumi hak penggunaan intelektual, strategi pemasaran, operasi, pengiklanan, kewangan dan latihan. Francaisor juga boleh melantik ‘Francaisor Induk’ sebagai agen/wakil yang diberi kebenaran untuk melantik francaisi-francaisi setelah memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan. Contoh francais: KFC dan McDonald’s.
 

Product Manufacturing Licensing

Francaisor akan memberi lesen kepada francaisi untuk menjual produk atau perkhidmatan mengikut formula, resipi atau ciptaan rekabentuk yang telah ditetapkan. Francaisi kemudiannya boleh memasarkan produk atau perkhidmatan tersebut dengan menggunakan sistem pemasaran francaisor. Contoh pembotolan air Pepsi dan Coca-Cola.


Trademark/Brand Name License

Bentuk sistem ini pula memberi lesen kepada francaisi menjual produk atau perkhidmatan francaisor dan akan dibayar komisen bagi penjualan tersebut. Francaisi bertanggungjawab untuk memastikan pengauditan dibuat agar penjualan dibuat secara berpatutan. Contoh watak-watak kartun Walt Disney, Garfield dan Dunhill.
 

Dealership/Distributor Franchise

Francaisi dikehendaki untuk memasarkan produk atau perkhidmatan keluaran francaisor sahaja secara eksklusif mengikut tatacara dan peraturan yang ditetapkan. Francaisi juga diberi hak monopoli bagi memasarkan produk atau perkhidmatan tersebut dalam satu lokasi geografi tertentu. Contoh Edaran Otomobil Nasional (EON), Shell dan Petronas.
 

Promoter

Francaisi akan menjual produk atau perkhidmatan yang dibeli daripada francaisor. Francaisi akan menggunakan satu nama syarikat yang sama dengan francaisi-francaisi lain. Francaisor akan menyediakan modal, bahan mentah serta kepakaran pengurusan dan pemasaran kepada francaisi. Contoh PERNAS EDAR (Kedai G-Mart).

No comments:

Post a Comment