Tuesday 15 March 2016

SADE 1013 - Francais Part III - Ciri-Ciri Perniagaan Francais, Francaisor, Francaisi


CIRI-CIRI PERNIAGAAN FRANCAIS

Menurut Akta Francais (Pindaan) 2012 (sebelum ini dikenali sebagai Akta Fancais 1998), ciri-ciri perniagaan francais adalah seperti berikut:
a)    Sistem industri francais merupakan satu sistem pengendalian perniagaan mengikut sistem yang telah ditetapkan
b)    Sistem industri francais dikendalikan dalam sesuatu tempoh masa yang ditetapkan
c)    Francaisi diberi hak untuk menggunakan cap atau rahsia dagangan oleh francaisor
d)    Francaisor akan mengenakan kawalan secara berterusan
e)    Francaisor dipertanggungjawabkan untuk memberi bantuan kepada francaisi
f)     Francaisi akan membuat bayaran atau apa-apa bentuk balasan kepada francaisor sekiranya perniagaannya berjaya
g)    Sistem industri francais akan dijalankan secara berasingan dari syarikat induk



CIRI-CIRI FRANCAISOR

a)    Francaisor atau pemberi hak mempunyai produk atau perkhidmatan yang unik
b)    Beliau mempunyai satu jenama yang bereputasi dan terkenal yang hak miliknya terpelihara
c)    Francaisor atau pemberi hak mempunyai sebuah perniagaan yang kukuh kewangannya
d)    Beliau berupaya mewujudkan identiti dan arah tujuan jenama francaisnya agar tidak mengelirukan francaisi dan pelanggan
e)    Francaisor atau pemberi hak mempunyai sistem latihan dan manual operasi yang lengkap, seragam dan menyeluruh
 
f)  Beliau mempunyai sistem sokongan perniagaan yang komprehensif yang menyokong setiap langkah perniagaan francaisi
 
 
CIRI-CIRI FRANCAISI
a)    Francaisi atau penerima hak boleh mengikuti sistem industri francais secara menyeluruh dengan tepat sepanjang masa
b)    Beliau mempunyai ciri-ciri keusahawanan seperti rajin, cekal, berdaya saing, berdaya maju, cekal, berkomited, beryakin diri dan sebagainya.
c)    Francaisi atau penerima hak mengetahui hak francaisi seperti termaktub di dalam Akta Francais (Pindaan) 2012
d)    Francaisi diajar selok-belok sistem operasi dan kawalan perniagaan yang seragam
 
 

No comments:

Post a Comment